Programma

Vrijdag
18:30              Opening inschrijfbalie
19:00-00:00    Borrel

Zaterdag
09:10               Heropening inschrijfbalie
10:00               Opening ALV 80
10:00 – 12:30  ALV
12:00 – 12:30  Parallel programma 1: Meet de kandidaten voor het nieuwe LB!
12:30 – 13:30  Schorsing ALV voor lunchpauze
13:30 – 17:00  ALV
14:00 – 15:00  Parallel programma 2: Get to know IFLRY
15:00 – 16:00  Parallel programma 3: Stadswandeling door Nijmegen
15:00 – 16:00  Parallel programma 4: Simulatie democratische besluitvorming: kiezen of loten?
17:00               Schorsing ALV
17:15 – 17:45  Hardloopsessie
18:00 – 20:00  Diner
22:00 – 04:00  Feest “It’s a Communist Party”

Zondag
09:10               Heropening inschrijfbalie
09:30               Heropening ALV 80
09:30 – 12:30  ALV
12:30 – 13:30  Schorsing ALV voor lunchpauze
13:30 – 15:00  Parallel programma 5: Democratie van nu
13:30 – 17:00  ALV
14:30 – 15:30  Parallel programma 6: Henk, blijf met je klauwen van ons pensioen af!
17:00               Sluiting ALV
17:15               Naborrel

Parallelle sessies

Meet de kandidaten voor het nieuwe LB!
Het is dit congres weer tijd om te stemmen voor een nieuw LB! Het Landelijk Bestuur is een erg belangrijk orgaan binnen de Jonge Democraten en voordat het stemmen begint is het dus enorm belangrijk dat iedereen goed weet wie de kandidaten zijn en wat zij voor de JD zullen betekenen. Wie is die blonde? Voor welke positie solliciteert die in dat rode shirt? Kom het te weten in de sessie Meet de Kandidaten!

Get to know IFLRY
Sven Gerst en Dennis van Driel
De JD is al jaren lid van IFLRY, de International Federation of Liberal Youth. Twee keer per jaar gaat een klein groepje JD’ers naar hun congressen om daar … wat precies te doen? De meeste JD’ers hebben wel een vaag idee van wat IFLRY ongeveer is, maar niet wat ze allemaal precies doen. Dat kom je bij deze sessie te weten. Dus heb je interesse in internationale samenwerking, hoe liberalisme gepromoot wordt in het buitenland, en wat IFLRY allemaal doet? Kom dan naar de parallelle sessie met de Secretary-General van IFLRY, Sven Gerst.

Stadswandeling door Nijmegen
Congresteam
De oudste stad van Nederland is te prachtig om in woorden te beschrijven, dus waarom bekijken we het niet met eigen ogen? In een mooie wandeling zullen Rick en Thijmen van het congresteam alle bezienswaardigheden van Havana aan de Waal bezoeken, van de ruïnes in het Valkhofpark tot de oudste winkelstraat van Nederland. Dus laat het Wikipedia-artikel links liggen en ervaar Nijmegen zelf tijdens onze stadswandeling!

Simulatie democratische besluitvorming: kiezen of loten?
Werkgroep Democratie en Openbaar Bestuur
Het algemeen (mannen)kiesrecht bestaat nu ruim 100 jaar. Al lang voor de invoering hiervan werd door middel van het houden van verkiezingen bepaald wie in Nederland de beslissingen neemt. Hoewel sinds die tijd de Nederlandse politiek ingrijpend is veranderd, is het fundament ervan altijd gelijk gebleven; verkiezingen. In het kader van het omver trappen van heilige huisjes kijken wij naar radicaal andere methoden voor de invulling van de democratie. Via een simulatie proberen we je te laten weten wat het houden van verkiezingen voor effect hebben op de besluitvorming en wat andere methoden zijn. We gaan hierbij dieper in op één van de alternatieven voor verkiezingen: het loten van volksvertegenwoordigers.

Ren mee met de Werkgroep Sport!
Werkgroep Sport
“Sporten en bewegen draagt onder andere bij aan de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Daarbij vergroot sporten en bewegen de kennis over gezondheid bij kinderen.” Dat stelt ons Politiek Programma. Maar hardlopen in de oudste stad van Nederland is natuurlijk gewoon een kans die benut dient te worden. Heb je na de ALV zin om mee de spieren los te schudden en het hoofd weer leeg te maken? Ren dan mee met de hardloop-sessie van de Werkgroep Sport. We rennen circa 3 km op een voor iedereen volgbaar tempo door Nijmegen vanaf de congreslocatie. Neem sportkleding en -schoenen mee!

Democratie van nu
Rob Jetten en de Mr. Hans van Mierlo Stichting
Onze samenleving is continu in verandering. Mensen weten elkaar sneller te vinden als ze een goed idee hebben of vinden dat iets anders georganiseerd moet worden, zoals bijvoorbeeld de participatie bij het maken van beleid, het loten van deelraden en het invoeren van wijkbegrotingen. Maar hoe geven we die initiatieven een goede plek in relatie met de gemeenteraad en het college van B&W? Hoe zorgen we ervoor dat ons parlementair stelsel ook goed blijft aansluiten bij de veranderingen in de samenleving? En welke kansen liggen er voor verdere democratisering van het onderwijs, ons pensioenstelsel of de woningmarkt? De antwoorden hierop worden vastgelegd in de resolutie “Democratie van Nu” van het LB van D66, D66-leden, de Mr. Hans van Mierlo Stichting en de Tweede Kamerfractie. Deze resolutie zal op het D66-congres van 6 oktober 2018 worden voorgelegd aan de leden. Heb jij zin om mee te denken over de democratie van nu? Kom dan naar deze brainstorm-sessie!

Henk, blijf met je klauwen van ons pensioen af!
Werkgroep Economie, Financiën en Sociale Zaken
Er is een oorlog gaande in pensioenland. Gewapend met valse informatie en onder leiding van Henk Krol wordt ons toekomstige pensioen bedreigd. De JD is de afgelopen jaren actief de strijd aangegaan om dit tegen te gaan. In deze parallelle sessie leer je in een uur alle ins en outs van de pensioendiscussie en de rol van de JD hierin, zodat ook jij mee kan doen in de strijd om ons pensioen te beschermen tegen Henk Krol!