Kandidaatstelling

Het is vanaf nu tot en met 25 mei mogelijk om je kandidaat te stellen voor het Landelijk Bestuur!  Ga voor een jaar vol gezelligheid, politiek en leermomenten, waarbij je een jaar lang leiding geeft aan de grootste politieke jongerenorganisatie van Nederland.

Bij de JD hebben we volgend jaar zeven parttime bestuursleden met de volgende functies: Voorzitter, Secretaris en Penningmeester, Bestuurslid Politiek & Pers, Bestuurslid Talentontwikkeling, Bestuurslid Organisatie en een Bestuurslid Campagne en Communicatie. In de functieprofielen kun je meer lezen over de functies en wat het inhoudt om LB’er te zijn.
Een bestuursjaar loopt van september tot september, en in de zomer is er een overdrachtsperiode om je goed op je taken voor te bereiden. Tijdens het Zomercongres in Amsterdam (14 t/m 16 juni 2019) zullen de verkiezingen plaatsvinden.

Kandidaatstellen

Heb je na het lezen van de functieprofielen interesse in een functie in het Landelijk Bestuur? Helemaal mooi! Voor de aanmelding geldt een deadline van 25 mei, maar in verband met het inplannen van gesprekken met de OrCo wordt eerder aanmelden erg gewaardeerd. Je kunt je aanmelden door het kandidaatstellingsformulier in te vullen en te sturen naar kandidaatstelling@jd.nl.
Stuur een motivatiebrief (max. 300 woorden), je CV en een foto van jezelf mee. In de motivatiebrief kun je uitleggen waarom je graag LB’er wordt, welke plannen je voor het bestuursjaar hebt, en waarom je geschikt bent. Hierbij is het handig om te verwijzen naar concrete ervaringen die in andere functies zijn opgedaan.
Vanzelfsprekend wordt de kandidaatstelling vertrouwelijk behandeld. Dat betekent ook dat je kandidatuur pas rond 8 juni zal worden gepubliceerd. Het staat je uiteraard vrij om zelf vooraf campagne te voeren.

De OrCo

Alle kandidaten voor het bestuur hebben een gesprek met de oriëntatiecommissie (OrCo). De OrCo bestaat uit ervaren leden, die helpen bij het vinden van een nieuw Landelijk Bestuur. Op basis van dit gesprek en de ingestuurde kandidatuur vormt de OrCo een zo volledig mogelijk, objectief beeld van de kandidaat. Dat beeld zal op het congres worden gedeeld om de leden te helpen bij het maken van een keuze.

Het gesprek met de OrCo is ook nuttig voor de kandidaat, omdat het een extra gelegenheid is voor reflectie en er vaak nuttig advies wordt gegeven. Ter voorbereiding op het gesprek raden we je aan om in gesprek te gaan met huidige en/of vorige Landelijk Bestuursleden zodat je aan beeld kunt vormen van de functie waarvoor je je wilt kandideren. De gesprekken worden in principe gepland op 1 en 2 juni en duren ongeveer een uur. Kun je die dagen niet? Geef het zo snel mogelijk aan, zodat een ander moment gepland kan worden. Dit melden kan via advieskant@jd.nl.

Naast het geven van advies aan en over kandidaten helpt de OrCo ook met het zoeken van nieuwe kandidaten. Dat doen ze door gesprekken aan te gaan, mensen te bellen en advies te geven. Wil jij de OrCo helpen bij het vinden van potentiële LB’ers? Ga dan naar Tip de OrCo! Hier kun je  anoniem JD’ers tippen waarvan je denkt dat zij geschikt zijn voor een functie in het Landelijk Bestuur (je kunt natuurlijk ook jezelf tippen!). Een lid van de Zoekkant van de Orco neemt vervolgens contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Vragen?

Wanneer je nog specifieke vragen hebt over de verschillende functies kun je een mail sturen naar de Oriëntatiecommissie via orco@jd.nl of je kunt contact opnemen met of met de huidige leden van het LB.

Voor vragen en/of opmerkingen rondom de procedure kun je contact opnemen met secretaris Michiel Lemmers door te mailen naar secretaris@jd.nl.

We hopen je met bovenstaande informatie een goed beeld te hebben gegeven van wat een jaar in het Landelijk Bestuur inhoudt en zien je kandidaatstelling graag tegemoet! Een jaar in het LB wil je niet missen!